PROGRAM DE MANAGEMENT al Universităţii Tehnice “Gheorghe Asachi” din Iaşi pentru perioada 2012-2016

Motto:

„…prin libertate academică înţeleg dreptul de a căuta adevarul, de a scrie şi spune ceea ce consideri ca este adevarat. …. Este evident că orice îngrădire a libertăţii academice urmăreste să limiteze cunoaşterea în rândul oamenilor şi să afecteze judecata şi acţiunea unei societăţi…” (Albert Einstein)

„SCHIMBARE, COMPETITIVITATE, PERFORMANŢĂ”

 

Cu o structură solidă şi cu o viziune întemeiată pe o realistă prospecţiune a resurselor (umane şi materiale) şi a nevoilor pieţei, Universitatea Tehnica “Gh. Asachi” din Iaşi trebuie reconstruită continuu ca o universitate credincioasă idealurilor – de profesionalism, loialitate academică şi devoţiune faţă de comunitatea locală, naţională, dar şi faţă de cea europeană, în mijlocul căreia funcţionează şi se dezvoltă.

Programul managerial propus vizează găsirea celor mai fiabile şi performante soluţii manageriale în domeniul activităţii universitare, cu referire directă la: activitatea didactică; activitatea de cercetare; activitatea cu studenţii; activitatea de promovare a universităţii la nivel local, naţional şi internaţional; activitatea de promovare a unui management performant; promovarea unui program de dezvoltare a resurselor umane şi de motivare a membrilor comunităţii universitare; activitatea de dezvoltare a bazei materiale şi de asigurare a unui nivel corespunzător de finanţare.

Este un program pragmatic cu termene şi indicatori operaţionalizaţi uşor de monitorizat care combină experienţa mea managerială în sistemul naţional de învăţământ cu cerinţele la nivel internaţional, în condiţiile de promovare a universităţii la exigenţe europene ca “world-class research university”.

Acest program prezintă perspectiva mea de transformare a Universităţii Tehnice “Gh. Asachi” într-un model economic, ştiinţific şi tehnologic util societăţii. El urmăreşte să continue ce a fost bine dezvoltat în universitate, să dezvolte lucrurile care au funcţionat mai puţin bine şi să propună direcţii noi de dezvoltare, în contextul în care noi ne definim ca universitate şi relaţionăm concurenţial în spaţiul regional, naţional şi internaţional, cu alte universităţi. Propun aşadar un program de dezvoltare cumulativă si inovativă care să poziţioneze universitatea în postura de lider naţional şi în acelaşi timp să o transforme într-un actor competitiv la nivel internaţional.

Înainte de a reda în detaliu acest program, doresc să prezint succint câteva principii şi valori (complementare celor descrise în Legea Educaţiei Naţionale), care au stat la baza conceperii şi dezvoltării acestuia şi definesc o traducere a valorilor care trebuie să guverneze universitatea şi anume: Onoare, Tradiţie, Dinamism şi Excelenţă.

          TRANSPARENŢA. Activitatea de conducere a universităţii va fi transparentă şi supusă în mod continuu evaluării şi analizei membrilor comunităţii academice şi societăţii. În acest scop vor fi utilizate intensiv mijloacele de comunicare (ex. Centrul UTIMEDIA, Buletinul informativ, etc.), site-urile şi paginile de internet ale universităţii.

          PRINCIPIUL MANAGEMENTULUI COLABORATIV PRIN ECHILIBRU ŞI BUNĂ COMUNICARE. Se va urmări promovarea unei comunicări colegiale şi de sprijin reciproc între comunitatea academică şi conducerea universităţii, se va încuraja puternic crearea unei atmosfere de încredere şi ajutor reciproc prin stimularea de discuţii şi dezbateri academice din care să emearga idei şi principii care pot ajuta dezvoltarea universităţii. Voi încuraja şi susţine puternic coagularea unei comunităţi în condiţii de echilibru a experienţei seniorilor cu competitivitatea celor tineri dar şi impetuozitatea şi entuziasmul studenţilor.

          EXCELENŢA. Excelenţa trebuie să guverneze majoritar toate măsurile luate de factorii cu putere decizională în condiţiile creşterii gradului de performanţă competitivă între universităţile româneşti dar şi a recunoaşterii valorilor universităţii la nivel european. Principiul excelenţei se constituie el însuşi ca un garant al racordării universităţii noastre la mecanismele şi performanţa universităţilor de tip  „World-Class Research Universities”.

          DEZVOLTARE CUMULATIVĂ ŞI PRINCIPIUL EVITĂRII CONFLICTELOR DE INTERESE. Asigurarea calităţii într-o universiate modernă impune promovarea de acţiuni transformatoare şi sistematice la fiecare nivel al organizării universitare; acestea trebuiesc derulate în consonanţă cu cerinţele şi bunele practici impuse de Comunitatea Europeană, care să fie axate pe următoarele coordonate: cercetare – inovare – formare – educaţie. Schimbările propuse de actualul program se doresc a fi raţionale, naturale şi pragmatice, pentru a ne fi mai bine tuturor, în condiţiile dezvoltării unei universităţi competitive nu numai la nivel naţional ci şi european. Vor fi respectate mecanismele legale care reglementează conflictele de interese. Astfel, relaţiile de rudenie vor fi tratate conform reglementărilor legale în vigoare dar vor fi propuse de asemenea mecanisme speciale care să descurajeze atât crearea de conflicte de interese cât şi exagerările şi suspiciunile nefondate. Promovarea politicilor de personal va avea la bază reguli care să încurajeze clar excelenţa, evoluţia profesională, ataşamentul şi loialitatea faţă de instituţie. Se propune o politică a resursei umane – flexibilă şi coerentă –  intemeiată pe o analiză solidă a performanţelor şi rezultatelor membrilor comunităţii academice.

 

Va invit sa parcurgeti intreg Programul de management la aceasta pagina.

 

Despre Corneliu Munteanu

Profesor Universitar Doctor Inginer Cornel Munteanu - Universitatea Tehnica "Gheorghe Asachi" din Iasi candidatura la pozitia de rector 2012
Acest articol a fost publicat în anunturi. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un comentariu